Jak se připravit na pravidelnou roční kontrolu?

Zemědělci

Výrobci a obchodníci

Co si připravit k pravidelné roční kontrole – ekologického zemědělce, vinaře, sadaře, včelaře

  1. Osvědčení o zápisu do evidence zemědělského podnikatele nebo výpis z Obchodního rejstříku, průkaz totožnosti, plnou moc pro osobu, která není jednatelem v případě, že vás zastupuje
  2. Aktuální popis podniku (i konvenční části, pokud máte) včetně systému vlastních kontrolních opatření
  3. Mapu pozemků s čísly bloků (+na mapě vyznačte místa, kde vaše pozemky sousedí těsně s konvenčními tzv. řádek na řádek nebo brázda na brázdu)
  4. Plánek biofarmy s vyznačenými sklady, stájemi, manipulačními plochami apod.
  5. Evidence o pozemku (činnosti prováděné na jednotlivých pozemcích)
  6. Plán osevů aktuálního roku a osevní postup pro ornou půdu
  7. Evidenci hnojení
  8. Evidence používání přípravku na ochranu rostlin
  9. Evidence čištění a dezinfekce výrobních a provozních zařízení
  10. Evidence o zvířatech – aktuální počet zvířat, nákupy, prodeje, úhyny
  11. Evidence léčení zvířat a veterinárních zákroků – u kterých zvířat, použitá léčiva, ochranné lhůty
  12. Evidence o produkci, nákupu a spotřebě krmiv, receptury nakoupených lizů, premixů, krmných směsí
  13. Všechny udělené výjimky, včetně záznamů o splnění podmínek daných výjimkami (např. setí osiv v době platnosti výjimky, doklad o provádění zásahů na zvířatech v požadovaném stáří zvířat apod.)
  14. Skladová evidence – sklizeň a nákup bioproduktů za minulý rok, přehled množstevních toků (výroba/nákup, vlastní spotřeba, prodej)
  15. Účetní doklady a záznamy – včetně záznamů o kontrole a ověřování původu produktů při příjmu
  16. Certifikáty dodavatelů – v době nákupu musí být platné
  17. Chovatelé včel si připraví mapu s umístěním včelstev, léčení, krmení, původ včelstev, vosku, úlů, rámečků, množství produkovaných produktů
  18. Evidence stížností třetích osob (reklamační řád)
  19. Přihlášku k certifikaci – co chcete letos certifikovat
  20. Zápisy z kontrol jiných státních dozorových orgánů – SZPI, SVS, ÚKZÚZ, SZIF, ČIŽP, SPI

Co si připravit k řádné roční kontrole – výrobci potravin, krmiv, osiv, hnojiv, obchodníci, provozovatelé e-shopů, dovozci, vývozci, přepravci, provozovatelé skladů

  1. Výpis z Obchodního rejstříku nebo Osvědčení o zápisu do evidence zemědělského podnikatele, průkaz totožnosti, plnou moc pro osobu, která není jednatelem v případě, že vás zastupuje
  2. Aktuální popis podniku (i konvenční části, pokud máte) včetně plánu provozovny s vyznačenými toky surovin, skladů a vlastního kontrolního systému – opatření při zjištěných nesouladech. Pokud máte zacházení s BIO popsáno jinde např. v HACCP, ISO aj. popis podniku nevytvářejte
  3. Pokud máte i konvenční část připravte vnitřní předpis o časovém či prostorovém oddělení obou částí
  4. Evidence stížností třetích osob (reklamační řád)
  5. Provozní a účetní doklady a záznamy prokazující dodržování pravidel ekologické produkce za účelem možnosti ověření rovnováhy mezi vstupy a výstupy
  6. Přehled množstevních toků, křížová shoda = nákup, výroba, vlastní spotřeba, prodej
  7. Výrobci předloží složení výrobků, aktuální receptury a technologické postupy, původ přírodních aromat a vzory etiket pro bioprodukty
  8. Certifikáty dodavatelů a záznamy o kontrole a ověřování původu surovin před a při příjmu na sklad nebo do výroby
  9. Prohlášení dodavatelů o GMO prostých vstupech nepocházejících z ekologického zemědělství (enzymy, syřidla, mikrobiální kultury)
  10. Skladové karty, skladová evidence
  11. Doklady o dovozech bio surovin (bio výrobků) ze třetích zemí – názvy dovážených výrobků, země původu, kód kontrolní organizace, osvědčení o kontrole = TRACES
  12. Evidenci o čištění výrobních zařízení při souběžné konvenční a ekologické výrobě (sanitační řád)
  13. Evidenci o proškolení pracovníků zajišťujících ekologickou výrobu/uvádění do oběhu
  14. Zápisy z kontrol jiných státních dozorových orgánů – např. SZPI, ÚKZÚZ, SVS
  15. Obrat v Kč za bio produkty/výrobky v uplynulém kalendářním roce
Přejít nahoru